Έταιρε
Λαογραφικά στοιχεία
Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο τραγούδι ο «Έταιρος και η Λυγερή». Ο στίχος πραγματεύεται το ερωτικό συναίσθημα του παλικαριού που φουντώνει μέσα στην φύση αφού έχει σαν θέμα την συμφωνία του παλικαριού με την κοπέλα προκειμένου να την βοηθήσει όταν αυτή βρίσκεται σε αδιέξοδο και θέλει να διαβεί την κοίτη του τρεχούμενου ρυακιού.
Έταιρον κι η Λυγερή παν΄ όλεν τον ποταμόν.
Έταιρον επέρνιξεν και η κόρ΄ κ΄ έπόρεσεν.
Πέρνιξο με, Έταιρε, το τσιαρκούλι μ΄ δίγω σε.
Νιά περνίν περνίζω σε, νια τσιαρκούλιν παίρω σε..
Χορογραφία
Αριστερόστροφος χορός με το μέτωπο στραμμένο προς το κέντρο του κύκλου, από την περιοχή της Τραπεζούντας που χορεύεται σε κλειστό κύκλο με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες και έχει 14 βήματα.
Βαρύ πάτημα του δεξιού ποδιού (που σηκώνει όλο το βάρους του σώματος) προς το κέντρο του κύκλου (1ο βήμα), μεταφορά όλου του βάρους του σώματος στο αριστερό που πατά στην νοητή περιφέρεια του κύκλου (2ο βήμα), πάτημα του δεξιού ποδιού προς τα αριστερά σαν να προπορεύεται του αριστερού (3ο βήμα), πάτημα του αριστερού ποδιού αριστερά στη νοητή περιφέρεια (4ο βήμα), πάτημα του δεξιού ποδιού που προπορεύεται αριστερά (5ο βήμα), μεταφορά όλου του βάρους του σώματος στο αριστερό που πατά στην περιφέρεια (6ο βήμα) και στην συνέχεια ακολουθούν 4 τριαράκια (διπλό Τίκ) πάνω στην νοητή περιφέρεια του κύκλου που το κάθε ένα μετριέται για δύο βήματα (1ο τριαράκι εκτελείται προς τα δεξιά 7ο & 8ο, 2ο τριαράκι προς τα αριστερά 9ο & 10ο βήμα, 3ο τριαράκι 11 & 12ο βήμα και 4ο τριαράκι 13 & 14ο βήμα.
Για ορισμένους χοροδιδασκάλους όπως ο Ν. Ζουρνατζίδης ο χορός ξεκινά με τα 4 τριαράκια και στη συνέχεια το δεξί πόδι πατά λοξά δεξιά προς το κέντρο του κύκλου ρίχνοντας το βάρος του σώματος στο πόδι αυτό μετά πατάμε στο αριστερό και ξεκινώντας με το δεξί πόδι που προπορεύεται κάνουμε 4 βήματα προς τα αριστερά.
Ο ρυθμός είναι πεντάσημος 5/8 (3-2), αλλά μπορεί και παίζεται με άλλη μελωδία σε ρυθμό τετράσημο 4/4 (2-2).