Η κουζίνα του Πόντου είναι μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη κουζίνα εξ” ολοκλήρου βασισμένη στον τρόπο ζωής, στα ήθη τα έθιμα και την προκοπή της νοικοκυράς να αναδεικνύει ότι έφτανε στα χέρια της!
Ίσως είναι η κουζίνα με τις περισσότερες ζύμες αλμυρές και γλυκές, με βασική τρώτη ύλη τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά, η ποντιακή κουζίνα είναι επηρεασμένη από τους Ρώσους και του Αρμένιους.
Η περιουσία της Ποντιακής Κουζίνας είναι σαν ένας «θησαυρός» που διαφυλάσσεται από τους ίδιους αβίαστα αφού είναι σχεδόν όλη τους η παράδοση, που «έφεραν» μαζί τους από εκείνους τους μακρινούς τόπους που ξεριζώθηκαν, οι συνταγέςτους περνάνε από στόμα σε στόμα και ακόμη και οι νεότεροι γνωρίζουν αλλά και συνεχίζουν να διαφυλάσσουν τις συνταγές αυτές, αν καθίσεις στο τραπέζι ενός Πόντιου θα το καταλάβεις!
Αν γνωρίσεις την Ποντιακή κουζίνα την λατρεύεις, το ίδιο λατρεύεις τους Πόντιους με την ισχυρή τους παράδοση, την ιδιαίτερη διάλεκτο, τον πολιτισμό τους και τους παλικαρίσιους χορούς!
Οι συνταγές τους αγαπητές και αρκετά διαδεδομένες, σώζονται μέχρι και σήμερα με την ποντιακή τους ονομασία.