Τσιριχτά
Τα Ποντιακά τσιριχτά θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με τους φημισμένους λουκουμάδες. Με τη διαφορά ότι τους κλασικούς λουκουμάδες τους περιχύνουν με σιρόπι και τους πασπαλίζουν με κανέλα. Ενώ τα Ποντιακά τσιριχτά τα πασπάλιζαν με ζάχαρη ή μέλι.
Οι Πόντιοι, ως γλύκισμα, δίνανε στα παιδιά τους τσιριχτά. Τσιριχτά σερβίρανε και στους Ποντιακούς γάμους, τα οποία μάλιστα τρώγανε αντί για ψωμί.
Παρακάτω ακολουθεί συνταγή ώστε να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας τσιριχτά. Με την επισήμανση ότι τα λένε «Τσιριχτά», από τον θόρυβο που κάνουν (τσίριγμα) κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος…
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά για να λιώσει και προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι και το αλεύρι, μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι).
- Σκεπάζουμε το χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 50-60 λεπτά, ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
- Όταν είμαστε έτοιμοι για το τηγάνισμα ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα βαθιά το λάδι. Πιάνουμε με τη χούφτα μας τον χυλό και τον πιέζουμε προς τα πάνω, ώστε να βγεί από τον αντίχειρα μας. Το μπαλάκι από ζύμι που βγαίνει το κόβουμε με ένα κουτάλι και το ρίχνουμε στο λάδι να τηγανιστεί. Έτσι κάνουμε με όλο το ζυμάρι και τηγανίζουμε τα τσιριχτά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
- Καθώς βγάζουμε τα τσιριχτά από το τηγάνι (με μια τρυπητή κουτάλα), τα αφήνουμε για λίγα λεπτά επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Τέλος, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά… πασπαλισμένα με ζάχαρη ή μέλι!
Επισημάνσεις
1 – Το κουτάλι για τη ζύμη να το βουτάτε συνέχεια στο νερό για να μην κολλάει και δυσκολεύεστε να κόψετε τα τσιριχτά.
2 – Όταν τηγανίζετε τα τσιριχτά να προσέξετε την θερμοκρασία από το λάδι, να μην είναι πολύ υψηλή, ώστε να μην σας καούν.
3 – Το χλιαρό νερό να είναι τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλο μέσα, χωρίς να καούμε. Διαφορετικά καίγονται τα ένζυμα, με αποτέλεσμα η ζύμη να μην διογκωθεί!
Καλή σας όρεξη