Χριστόψωμο

Οι Πόντιες νοικοκυρές την περίοδο των Χριστουγέννων ετοίμαζαν πολλά παραδοσιακά εδέσματα ένα από αυτά ήταν και το χριστόψωμο το οποίο περιείχε καρύδια και όταν ψήνονταν το περίχυναν με μέλι. Πάνω στο χριστόψωμο κεντούσαν με αμύγδαλα τη γέννηση του Χριστού.

Αρχίζουμε από τη ζύμη:

 

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε μία κ.σ. ζάχαρη.

Χτυπάμε στο γουδί τη μαστίχα μαζί με λίγο αλάτι και την ρίχνουμε στο αλεύρι.

Ρίχνουμε, επίσης, την ξηρή μαγιά και το γλυκάνισο.

Με μια τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά της ζύμης, να «πάρουν τον αέρα τους».

Σιγά-σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό και παράλληλα χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ.

Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Τέλος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και δουλεύουμε τη ζύμη για 5΄ σε μέτριες στροφές.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια.

Φτιάχνουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένη λεκάνη, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα.

Η ζύμη για το στόλισμα:

 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση.

Βάζουμε νερό, αλάτι και λάδι, κι αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να ζυμώνουμε με τα χέρια μας για να «δέσουμε» τα υλικά.

Ζυμώνουμε ώσπου να «γυαλίσει» η ζύμη και να ξεκολλάει άνετα από τα χέρια μας.

Όταν φουσκώσει το χριστόψωμο το βάζουμε στο λαδωμένο σκεύος όπου θα ψηθεί.

Παίρνουμε τη ζύμη για το στόλισμα, την ανοίγουμε με τον πλάστη, την κόβουμε σε κορδέλες, την τυλίγουμε, χαράζουμε με το μαχαίρι σχήματα, ζωάκια, φυλλαράκια, ό,τι θέλουμε και έχει κάποιο νόημα για τους ανθρώπους με τους οποίους θα μοιραστούμε το ψωμί στο τραπέζι. Κολλάμε τη διακόσμηση πάνω στο χριστόψωμο, αφού προηγουμένως το αλείψουμε αυγό με ένα πινέλο.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 190ο για 40-45΄. Τα πρώτα 20΄ δεν ανοίγουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου για να μην «κάτσει» το ψωμί.

Όταν είναι έτοιμο, το περνάμε με μελόνερο (3 μέρη μέλι, 1 νερό).

 

συνταγή : pontosnews

Υλικά

Για το ψωμί

1 κιλό αλεύρι σκληρό

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

1 κ.σ. ζάχαρη

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. γλυκάνισο

1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

4 κ.σ. μέλι

½ φλ. ελαιόλαδο

2 φλ. χλιαρό νερό

 

Για το στόλισμα

½ κιλό αλεύρι

½ κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φλ. χλιαρό νερό

αμύγδαλα ασπρισμένα

γαρύφαλλα ολόκληρα

 

Για το γλασάρισμα

μέλι

νερό

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More